06:40:44
Putyin fenyegetőzik, világos kijelentést tett

Összefoglaltuk az orosz–ukrán háború tizedik napjának legfőbb eseményeit. Ukrajnában tovább folytatódnak a harcok, az oroszok blokád alá vették Mariupolt, míg Kijevben vihar előtti csend honol.

Az orosz csapatok továbbra is a stratégiailag fontos városokat veszik körül. A hatóságok arról számoltak be Kijevből, az ukrán fővárosból, hogy az ukránok szombat hajnalban visszaverték az ellenséges támadást és vereséget mértek az oroszokra. 

Az orosz offenzíva blokád alá vette Mariupolt. Vadim Bojcsenko polgármester tűzszünetben reménykedett, hogy kialakíthassanak egy humanitárius folyosót. Szerinte a biztonsági erők pajzsként szolgálnának a támadással szemben.

Reggel az orosz védelmi minisztérium azt közölte: tűzszünetet léptetnek életbe Mariupolban, hogy evakuálhassák a lakosságot. Az Interfax orosz hírügynökség értesülései szerint öt órára beszüntették a harcokat, hogy a délkelet-ukrajnai Mariupol és az ugyancsak Donyeck megyében található, mintegy húszezres Volnovakta civil lakossága elhagyhassa a területet. 

Délelőtt 11 órakor megkezdték a civilek evakuálását Mariupolból. Szerhij Orlov, a város alpolgármestere azt mondta: ötven buszt szerveztek az evakuálásra, amelyekkel körülbelül 5-6 ezer ember tudta volna elhagyni a várost. A menekülési útvonal Zaporizzsja felé vezetett.

Megszegték a tűzszünetet

A tűzszünet azonban nem tartott sokáig. Délben már arról szóltak a hírek, hogy leállították Mariupol evakuálását, mert az oroszok megszegték a tűzszünetet. A lakosokat felszólították, hogy további tájékoztatásig keressenek menedéket. Míg a város vezetése azt közölte, hogy az orosz erők továbbra is bombázzák a várost, addig az RIA orosz hírügynökség arról számolt be, hogy a humanitárius folyosó a déli óráktól nyitva áll. 

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt állította, hogy Mariupol és Vonovakta városok civil lakosságának kiürítését az ukránok akadályozták meg.

Az Index helyszíni tudósítója megérkezett Kijevbe, ahol elmondása szerint a korábbiakhoz képest sokkal nagyobb a nyugalom, ami a vihar előtti csend jele lehet, magasabb körökben ugyanis úgy tartják, hogy a totális háború két-három nap múlva eléri Kijevet, és az oroszok brutális offenzívát indítanak a város elfoglalásáért. 

Putyin újabb fenyegetése

Vlagyimir Putyin szombaton délután kijelentette, azokat az országokat, amelyek részt vesznek az Ukrajna fölötti repüléstilalmi zóna kialakításában és fenntartásában, Oroszország a fegyveres konfliktus részesének tekinti.

Anthony Blinken, az amerikai külügyminiszter azt közölte, az Egyesült Államok nem érdekelt az oroszországi rendszerváltásban. A politikus szerint ez nem rajtuk múlik. A külügyminiszter ugyanakkor felszólította az orosz embereket, hogy „vonják felelősségre saját vezetőiket” a háborúért. Anthony Blinken szerint Ukrajna „abszolút” megnyerheti a háborút, és dicsérté az ukrán nép „rendkívüli ellenálló képességét”.

Aki az oroszoktól vesz olajat,

háborús bűnöket finanszíroz

Dmitro Kuleba szombati beszédében újabb szankciókat szeretne Oroszország ellen, egyúttal kiemelte, hogy az orosz olajat ukrán vér borítja, és aki megvásárolja, az orosz háborús bűnöket finanszíroz.

Az ukrán külügyminiszter Vlagyimir Putyinnak is üzent, hogy hagyják békén Ukrajnát, ezt a háborút nem nyerik meg.

A hős ukrán nép üzenete egyszerű: Oroszok, menjetek haza! Idegen földön vagytok, ahol senkinek sincs szüksége rátok, és senki sem fogad titeket virágokkal

– mondta Kuleba.

A Nyugat egyébként bőszen szankcionálja Vlagyimir Putyin milliárdos oligarcháit, szombaton például az olasz hatóságok csaknem 140 millió euró (54 milliárd forint) értékben foglalt le villákat és jachtokat négy olyan orosz személytől, akit az Európai Unió szankciós listájára helyezett Ukrajna inváziója miatt. Cikkünkben pedig összegyűjtöttük, hol tart most a hajtóvadászat Putyin oligarchái ellen.

A háborús eseményeket szombaton is percről percre közvetítettük, és a beszámolónkból többek között kiderül, hogy

  • A béketárgyalások harmadik fordulójának időpontját március 7-re tűzték ki;
  • Az orosz légitársaság, az Aeroflot bejelentette, hogy március 8-tól leállítja az összes nemzetközi járatát, kivéve Belarusz felé;
  • A Telegram bejelentette, hogy letiltják az orosz állami médiát, az RT-t a szolgáltatásai európai használatáról;
  • A brit védelmi minisztérium szerint az elmúlt 24 órában kevesebb volt az orosz légicsapás, mint az előző napokban;
  • A Világbank 700 millió dollár gyorskölcsönt biztosít Ukrajnának;
  • A PayPal is leállítja szolgáltatásait Oroszországban;
  • A Samsung, az Apple és a Microsoft is felfüggesztette tevékenységét Oroszországban.

(Borítókép: Katonák evakuálják Irpin városát Kijevtől északnyugatra a 2022. március 5-én. Fotó: Aris Messinis / AFP)

Kategória: Külföld | Megtekintések száma: 711 | Hozzáadta:: Staff | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
avatar